Csíki Hunor borbély: „Általában könnyen megtalálom a közös hangot a vendégeimmel”

0
4629
Csíki Hunor borbély:
Csíki Hunor borbély: "Általában könnyen megtalálom a közös hangot a vendégeimmel"
Hirdetés

Az Itt tartok most című rovatunkban, Galambfalva község talpraesett, vállalkozókedvű személyeit szólaltatjuk meg. Második riportalanyunk, Csíki Hunor-Levente borbély, akivel életútjáról, terveiről és a szakma szépségeiről beszélgettünk.


Először is kezdjünk egy rövid bemutatkozással.

Nagygalambfalvi születésű vagyok, 1995. március 24-én születtem. Itt, Nagygalambfalván jártam óvodába és elemi iskolába is, majd tanulmányaimat Székelyudvarhelyen folytattam az Eötvös József Szakközépiskola mechatronika szakán.

Milyen gyermekkori álmaid voltak? Mi szerettél volna lenni, ha nagy leszel?

Gyermekkori álmaim között szerepelt, hogy világhírű focista legyek vagy autóversenyző vagy autószerelő. De végül, ezek csak álmok maradtak.

Mesélj az utadról, főbb állomásokról, amelyeket érintettél életed során.

Miután befejeztem a középiskolai tanulmányaimat, a nagygalambfalvi pékségben kezdtem el dolgozni. Majd egy év után, adódott egy lehetőség külföldi idénymunkára Németországban, ahol két hónapot dolgoztam, epret, málnát és szedret kellet szedni.

Amikor hazajöttem, a szomszéd faluban, Betfalván, találtam munkahelyet egy ajtó és ablak gyártó cégnél, ahol CNC gépen kellett dolgoznom, ami újdonság volt számomra. Több, mint nyolc hónap után ismét vissza mentem Németországba. Ott kezdtem el hobbiból, a munka mellett, kollégáknak, barátoknak levágni a haját. Akkor még nem gondoltam, hogy lesz ebből valami, csak csináltam és nagyon tetszett. Németországból hazatérve ismét a pékségben dolgoztam, két és fél évet.

Hirdetés

Mikor döntötted el, hogy a fodrászkodással/borbélykodással akarsz foglalkozni?

Az az igazság, hogy nem én választottam ezt a szakmát, ez a szakma választott engem. Miután hazajöttem külföldről, a pékség mellett elkezdtem a barátaimnak, ismerőseimnek levágni a haját, és minél többet fodrászkodtam, így hobbiszinten, annál jobban megtetszett.

Tanultad vagy autodidakta módon sajátítottad el a szakmát?

Az elején videókat néztem és saját tapasztalatból tanultam, aztán jött egy lehetőség, elvégezhettem egy fél éves női és férfi fodrász tanfolyamot. Ott már a második hónapban, az akkori férfi fodrász oktatónk munkát ajánlott nekem, amit természetesen, boldogan el is fogadtam.

Mielőtt rátérnénk a szakmádra jó lenne letisztázni valamit: Mi a különbség a borbély és a férfi fodrász között?

A kettő között az a különbség, hogy a borbély, az nem csak a hajjal, hanem szakállápolással is foglalkozik és persze a borotválással.

Te melyik vagy a kettő közül: barber vagy fodrász?

Mivel mindkettőt tanultam, ezáltal el tudtam dönteni, hogy melyik áll közelebb hozzám és ez a borbély szakma.

Hirdetés

Mesélnél a Barber’s pole-ról, vagyis a borbély oszlopról? Mi is az, mi a története?

A Borbélyok jele az úgynevezett Barber’s pole. A háborús időkben kezdődött el a szimbólum kialakulása. Mivel azokban az időkben kevés volt az orvos, a borbélyokat is behívatták, hogy kisebb műtéteket elvégezzenek, mint például: piócakezelést, érvágást vagy foghúzást. A színek úgy kerültek bele, hogy a fehér törölközők, amikkel dolgoztak, azok a munka közben véresek lettek. Amikor kimosták, kirakták száradni egy botra, ahogy a szél fújta, felcsavarta, így alakult ki a szimbólum alapszíne a piros és a fehér. A kék később, az érvágás miatt került bele. A felső tálca a pióca kezelés miatt, az alsó tálca a lecsöpögő vér miatt került bele.

Hol dolgozol jelenleg?

Jelenleg Székelyudvarhelyen, a Merkúr emeletén dolgozom, az Egyedy Barbers szalonban.

Honnan járnak hozzád a kliensek? Csak a környékről vagy akár messzebbről is?

Leginkább, természetesen a városból és a közelebbi falvakból járnak. Elég gyakran látogatnak el hozzám Parajdról, Korondról, Zeteváraljáról, Csíkszeredából, de még Sepsiszentgyörgyről is.

Nehéz emberekkel dolgozni?

Szerintem egyátalán nem, szerencsére, általában mindenkivel könnyen megtalálom a közös hangot.

Mit szeretsz a legjobban a szakmádban?

A munkámban azt szeretem a legjobban, hogy rengeteg embert megismerhetek és hogy a saját magam főnöke lehetek. Így, amikor időm engedi, eltudok menni néhány idős emberhez is, hajat vágni Nagygalambfalván. Sajnos, elég sokan még az ágyból is nehezen tudnak felkelni, ezért mindig örömmel tölt el, ha segíthetek.

Hirdetés

Tervezed, hogy majd idővel Nagygalambfalván nyiss egy fodrászszalont?

A mostani nagy álmaim között szerepel, hogy szeretnék majd idővel, egy borbélyszalont nyitni, kávézóval együtt Nagygalambfalván.

Manapság elég sok fodrász/borbély van, mit gondolsz, felhígult a szakma, vannak minőségi különbségek?

Egyenlőre, a városban nincs még annyi borbélyszalon, hogy felhíguljon a szakma. Jut mindenkinek munka bőven.

Milyen borbélynak tartod magad?

Én, egy jó középszintű borbélynak tartom magam, aki mindent megtesz annak érdekében, hogy fejlődni tudjon.

Hogy látod magad tíz év múlva?

Remélem, hogy tíz év múlva saját szalonom lesz és egy szép családom is, akikkel rengeteget utazunk majd. Valamint tervezem, hogy oktatni is szeretném majd ezt a szakmát, tovább adni a megszerzett tudást. 

Azt mondják, hogy a kemény munka mindig kifizetődik. Te is így gondolod?

Teljes mértékben így gondolom, hiszen én is napi 12-14 órát dolgozom és csak a munkára koncentrálok, szerintem csak így lehet előbbre jutni.


Írta és szerkesztette:

Kecseti Tímea és Szőke Zoltán

Hirdetés

Készült egy rövid bemutatófilm is:

Hirdetés