Kiss László-Zsolt gyógytornász: „Számomra az a legnagyobb elégtétel, ha láthatom az örömkönnyeket…”

0
4648
Kiss László-Zsolt gyógytornász
Kiss László-Zsolt gyógytornász
Hirdetés

Új rovatunk indult, Itt tartok most címmel, amelyben Galambfalva község talpraesett, vállalkozókedvű személyeit szólaltatjuk meg. Első riportalanyunk, Kiss László-Zsolt gyógytornász, akivel életútjáról, munkásságáról és a Nagygalambfalván lévő rehabilitációs szalonjáról beszélgettünk.


Mesélj egy kicsit magadról, hol születtél, hol végezted tanulmányaidat?

Fiatfalvi születésű vagyok, elemi iskolába is odajártam, aztán Székelykeresztúron fejeztem be a középiskolai tanulmányaimat. Érettségi után a Babes-Bolyai Tudományegyetem Kinetoterápia és speciális mozgáskészség karára felvételiztem, majd 2013-ban diplomáztam.

Miért éppen ezt a szakmát választottad?

Mondhatnám, hogy a véletlen műve, de nem hiszek a véletlenekben.

Egy középiskolai jóbarátommal indultunk Kolozsvárra felvételizni. A sportokkal kapcsolatos irányzat adott volt számunkra, mert mindig is közel állt hozzánk a mozgás. Sport szakra és a gyógytorna szakra is beiratkoztunk, be is jutottunk mindkettőre, aztán választani kellett és gyógytornászként végeztünk.

Hirdetés

Hogyan kezdődött a karriered?

A tanulmányaim befejezése után még két évet éltem Kolozsváron. Akkoriban egyik egyetemi tanárom segített, hogy a szakmában maradjak, ezáltal találkoztam olyan esetekkel, amelyek motiválni tudtak a továbbiakban. 

2015-ben hazajöttem Fiatfalvára és mindent elölről kellett kezdeni. Nehéz volt a környéken nekifogni és ezt szakmát gyakorolni, főleg úgy, hogy nagyon kevés volt a gyógytornász állás, nem ismertek az emberek.

Elkezdtem dolgozni egy orvosi eszközöket forgalmazó cégnél, majd egy év múlva lehetőséget kaptam a Székelyudvarhely Kézilabda csapatánál dolgozni, akik akkor az országos bajnokságban szerepeltek. Rengeteget utaztunk, külföldi emberek, sportrehabilitáció, amit addig nem nagyon gyakoroltam. Teljesen új nézetek tárultak elém. Ezzel párhuzamosan mindvégig dolgoztam magán úton, főleg a különböző masszázs formákra volt igény, de aztán gyógytornászként is kezdtem a köztudatba bekerülni. Székelykeresztúron elkezdtem csoportos gyógytornákat is tartani, felnőtteknek, gyerekeknek egyaránt, de idegrendszer károsodást szenvedett betegekhez is elkezdtek hívni.

Bármelyik családot megtöri egy családtag mozgás képtelenné válása. Számomra is az a legnagyobb elégtétel, ha láthatom az örömkönnyeket, amikor egy azelőtt életerős ember annak örül, hogy az ajtóig elsétálhat, nem marad ágyhoz kötve.

A gyógytornában a bénulás rehabilitációja mutathatja az egyik leglátványosabb javulást (jó esetekben), így hamarosan már nem nekem kellett keressem a klienseket, mert a kolozsvári tapasztalataim után, itthon is több sikertörténet született.

Hogyan kerültél ide Nagygalambfalvára?

2017-ben költöztem Nagygalambfalvára. Mondhatom, hogy ide házasodtam. Itt volt lehetőségünk az együttéléshez, így itt kezdtük el a közös életet. Azóta két kislányunk is született és továbbra is itt képzeljük el a családi életünket.

Hol dolgozol jelenleg?

2019 óta dolgozom Székelykeresztúron, a Súlyosan Sérült Gyermekek Elhelyező központjában, mint gyógytornász.

Mivel a magánúton való munka nem apadt, fejleszteni próbáltunk és előrelépni, ezért most már egy saját szalonban tudom a rehabilitáció több módját alkalmazni, itt Nagygalambfalván.

Hirdetés

Hogyan jött létre a Kinetik+ rehabilitációs szalon? Mióta működik?

A feleségemmel közös megegyezéssel és mivel mindenképp a falusi környezethez vonzódunk, vásároltunk egy házat, a központi részen. Többen tanácsolták, hogy valahogy nyissunk egy termet, mert van igény rá. Őszintén, egy évnél többet gondolkodtunk, hogy bele merjünk-e vágni. De hála Istennek, volt ki támogasson és bátorítson, így pályázatot adtunk le a Leader nevű egyesület által, akik a vidék fejlődésért dolgoznak. Ez a pénz elég volt az alap felszereltségre, de a terem kialakítását önerőből vállaltuk, aminek az elkészítését elég lassan tudtuk teljesíteni.

Így, végül 2021 februárjában tudtunk elindulni, de még sok munka van a végső célig, mert közben újra csak tanultunk, hibáinkat javítgatjuk és szeretnénk tovább fejleszteni, hogy minőségi szolgáltatásokat tudjunk nyújtani a környéken élők számára.

Pontosan milyen betegségekkel kereshetnek fel? Melyek a szakterületeid? Miben tudsz segítséget nyújtani?

Nagy általánosságban mondhatom, hogy mozgásszervi panaszokkal felkereshet bárki. Gyógytornászként főleg stroke, gutaütés vagy más idegrendszeri károsodást átélt betegekkel, ortopéd műtétek (térd, váll, boka) utáni rehabilitációval, gerincproblémák korrekciójával foglalkozom, de gyerekek lúdtalpas, bokasüllyedéses kórképeivel is gyakran találkozom. 

Ezenkívül van képesítésem kineziológiás tapaszok felhelyezésére, ami egy újabb alternatív kezelési módszer, továbbá a teljes fizioterápia részeként gyógymasszázzsal is kiegészítem a kezeléseket.

A sikerélményeket, mint említettem inkább a bénulás és a műtét utáni rehabilitációkban gyűjthetem, mert például a gerinc patológiák nagyban igénylik a betegek hozzáállását, kitartását és ezt nagyon nehéz a megfelelő motiváció nélkül teljesíteni.

Ezt a tevékenységet kibővíthettem a fizikoterápiával, ami bizonyos mesterséges energiákat használ a gyógyításra. 

A különböző módszerekkel hatékony fájdalomcsillapítást, gyulladáscsökkentéstt, sejt- és szövet regenerációt tudunk kiváltani számos ízület-, ín bántalmak vagy izom sérülések esetén. Ezeket a kezeléseket kizárólag orvosi konzultációk alapján végezzük.

Hirdetés

Milyen eszközök állnak a rendelkezésetekre?

A gyógytorna terem teljesen felszerelt ahhoz, hogy az említett rehabilitációs, korrekciós tornagyakorlatokat el lehessen végezni. Ennek amúgy van egy alapkövetelménye az engedélyeztetésnél, úgyhogy, ami szükséges, az mind megtalálható benne.

Amiben nagy segítségünkre volt a pályázati pénz, az két fizikoterápiát végző gépezet megvásárlása, a legmodernebb technológiával: egy kombinált gép, amivel elektro-, ultrahang- és vákuum terápiát tudunk végezni, és egy széles hatáskörű lágy lézeres gép. Kényelmes elektromos ágyon, vagy masszázs széken lehet elhelyezkedni a kezelések alatt, amit szintén a pályázat által tudtunk megvásárolni.

Honnan keresnek fel elsősorban a kliensek?

Elsősorban a Székelykeresztúrhoz tartozó zónát céloznám meg a kliensek szempontjából, de mivel Nagygalambfalva központi elhelyezkedésű a két város között, nagyobb területen is tudunk reklámozni, mint például Bögöz község, de előfordult már, hogy Kápolnásról, Udvarhelyről is rendszeresen eljártak a szalonunkba.

Itt fontosnak tartom elmondani, hogy szükség és igény is lenne egy rehabilitációs szakorvosra ebben a térségben, és akkor sokkal gördülékenyebb lenne a munka, egyszerűbben és olcsóbban (biztosító által) is hozzájuthatnának többen ezekhez a szolgáltatásokhoz. 

Én abban reménykedem, hogy tudunk tenni ezért a jövőben, mert egyre több a mozgásszervi problémával küzdő személy és mindenkinek az egészsége a legfontosabb.

Sokan, azt mondják, úgy tartják, hogy nem lehet megélni falun. Te hogy látod, ha valaki kellő munkát fektet a céljai eléréséhez, élhető tud lenni egy rehabilitációs szalon egy kis faluban?

Úgy gondolom, hogy nagyon fontos kitűzni a célokat, egyik napról a másikra is. Fontos, hogy legyen ki mellénk álljon, bátorítson és ne lebeszéljen, elbizonytalanítson. Minden új vállalkozáshoz, új tevékenységhez rengeteg munka kell, ami kívülről nem látszik, de megéri. Falun is. Most mindenki könnyebben mozog a régi időkhöz képest, mások az értékrendek és ha szem előtt tartjuk, akkor lehet értékes dolgokat megvalósítani, ami a közösséget, a társadalmat is szolgálja.

Egy biztos, hogy dolgozni kell rajta, talán mindig, ha már úgy gondoljuk, hogy kész, akkor is.

De ha szeretjük az otthonunkat, a környezetünket, ahol élünk és ahol dolgozhatunk, sokkal egyszerűbben, könnyebben megy minden.


Bővebb információ, elérhetőség a bejelentkezéshez a következő linken: Kinetik+ gyógytorna és fizioterápia szalon

Hirdetés