A „Galambfalvi reggel” varázsa – Egy dal születése, érzelmi utazás és kulisszatitkok

  0
  3740
  Csiki Ferenc, zenei művésznevén 100 WATT
  Csiki Ferenc, zenei művésznevén 100 WATT
  Hirdetés

  A napokban jelent meg egy dal Galambfalváról, pontosabban a varázslatos galambfalvi reggelről. A dal szerzőjét, a nagygalambfalvi Csiki Ferencet (zenei művésznevén 100 WATT) faggattuk a „Galambfalvi reggel” című dala kapcsán. Beszélgettünk vele a dal megírásának inspirációjáról, az érzelmekről, és a dalhoz készült videoklip kulisszatitkairól.


  Mi inspirált téged arra, hogy egy dalt írj a szülőfaludról?

  Csiki Ferenc: Pár évvel ezelőtt arra gondoltam, miért ne írhatnék egy dalt a szülőfalumról? De miről szóljon egy ilyen dal? Olyan téma kell ami az embereket is érdekli, ám az szívből jön. Azzal zártam ezt a gondolatmenetet, amit egy ideje megállapítottam a legszebb dalokról: számomra azok a legszebb dalok, melyekben a szerző őszintén, és pontosan fejezi ki azt, amit érez.

  Azok a legszebb dalok, melyekben a szerző őszintén, és pontosan fejezi ki azt, amit érez.
  Azok a legszebb dalok, melyekben a szerző őszintén, és pontosan fejezi ki azt, amit érez.

  Milyen érzéseket és gondolatokat szeretnél átadni a „Galambfalvi reggel” című daloddal?

  Csiki Ferenc: 2015-ben hazaköltöztem Szombathelyről Nagygalambfalvára, és mivel újra lehetőségem volt rá, jó érzés volt néha egyet kirándulni Málon. Gyakran hozott ide gyermekkorunkban gombászni édesapánk, engem és a lánytestvéremet, Enikőt. Itt eszembe jutottak a régi emlékek, és meg is volt az ihlet a „Galambfalvi reggel” című dalhoz. A dalt már 2018-ban megírtam, de mivel volt egy komoly történet az életemben, egy másik dalt készítettem el abban az évben, az „Ott akkor„-t. A „Galambfalvi reggel„, videoklippel együtt, az idén készült el. 

  Miért pont a napfelkelte és a fény útja lett a dal középpontja?

  Csiki Ferenc: A dalban, a hallgató Mál tetejéről láthatja maga előtt Vártetőt, amikor megjelenik a nap felette. Ott kel a nap, arra van kelet. Nézed a napfelkeltét, és látod, hogy a mezőn egyre közelebb ér hozzád a fény. Egy vonalat látsz a mezőn: A vonaltól nyugatra árnyék van, és keletre már napfény. Egyre közelebb ér hozzád ez a vonal. Ezért van a dalban: „Várok, míg fénye hozzám jön a mezőn„. 

  Később arról énekelek, hogy ugyanúgy ragyog a nagygalambfalvi házak tetején a napfény, mint amikor 2004-ben elköltöztem Magyarországra. „Regékkel szívemben” búcsúztam, mert vittem az álmaimat, gyermekies elképzeléseimet, vágyaimat. 

  A fény ahogy tovább halad, eléri Nagygalambfalva „kistestvérét”, vagyis Kisgalambfalvát. Mál tetejéről nézve, mindkét falut beragyogja a fény. Ez a látvány eszembe juttatott egy egyszerű bibliai gondolatot, egy tényt: „Isten felhozza a napját az igazságosakra, és az  igazságtalanokra is„. Mindenkinek lehet része boldogságban, és mindenkinek van lehetősége megismerni a jövőre vonatkozó reményt.

  Van egy jelenet a dalban, amikor leszállsz a lóról. Mesélnél erről a pillanatról?

  Csiki Ferenc: Valahol ott álltunk édesapámmal, és ő mutatta meg, hol van az alszögi házunk, Málról nézve. Ez az emlék mély érzéseket vált ki belőlem, hisz ő már rég nem él.

  Ragyog a hajnal keleten..

  A dal végén arról énekelek, hogy „ragyog” a hajnal keleten, és vörösen ízzik a nap, fent, a Vártető felett. Igen, ilyen a „galambfalvi hajnal keleten” – Málról tekintve egy elragadó látvány, és ha valaki egyszer innen szeretné megnézni, annyit elárulhatok neki, hogy amikor a klippet forgattuk, a nap 6:34-kor kelt.


  Végezetül pedig következzen a dal:

  100 WATT – Galambfalvi reggel (Official video 2023) Szeretettel osztom meg veletek a legújabb dalom 🙂

  Közzétette: 100 WATT – 2023. november 2., csütörtök

  Interjú: Szőke Zoltán

  Hirdetés