A névadó alkalmából került bemutatásra az iskola új címere és zászlaja

0
572
A névadó alkalmából került bemutatásra és megáldásra a nagygalambfalvi iskola új címere és zászlaja.
A névadó alkalmából került bemutatásra és megáldásra a nagygalambfalvi iskola új címere és zászlaja.
Hirdetés

A névadó alkalmából került bemutatásra és megáldásra a nagygalambfalvi Kányádi Sándor Általános Iskola új címere és zászlaja.

Az Erdélyi Címer- és Zászlótudományi Egyesület adományaként, Szekeres Attila István által tervezett iskolacímer a következő: háromszögű pajzs kék mezejében csőrében lúdtollat tartó, kiterjesztett szárnyú, szálló galamb. A pajzsot nyitott aranykönyv koronázza, lapjain az 1566-os évszám. A kék az erdélyi és székelyföldi heraldikában a pajzs mezejeként leginkább használt szín. Címerekben általában a tisztaság, hűség, kitartás jellemzőjeként szokták értelmezni. Galambfalva esetében a galamb címerben való megjelenítése természetes, sőt, kötelező. A lúdtoll és a könyv – együtt és külön-külön is – a bölcsesség és a tudomány szimbóluma. A könyv nyitott volta a tudás megosztására utal, a lúdtoll a tudás rögzítését, elsajátítását szimbolizálja.

Az iskola címerében egyaránt az oktatásra-nevelésre és tanulásra utalnak. A könyv lapjain feltüntetett évszám – 1566 – a helybeli iskola irigylésre méltó ősiségét mutatja. A pajzs alatt arany szalagon az iskola választott jelmondata, egy Kányádi Sándor-idézet: „Innen csak indulni lehet”. A címer vektorgrafikus kivitelezését Drăgan-George Basarabă végezte, a címeres zászlót a Puskás-Bajkó Gábor által vezetett brassói Timega Design Kft. hímezte.

„Csak bot és vászon, de nem bot és vászon, hanem zászló.” (Kosztolányi Dezső)

Hirdetés