Ezekre az ösztöndíjakra jogosultak a tanulók

0
527
Ezekre az ösztöndíjakra jogosultak a tanulók
Ezekre az ösztöndíjakra jogosultak a tanulók / Fotó: Mihálydeák Antal
Hirdetés

A legújabb rendelkezések alapján a tanulók a következő ösztöndíjakra jogosultak:

 1. Érdemösztöndíjat kaphatnak azok a tanulók, akiknek a médiája 9,50 felett van és 10-nél kevesebb igazolatlan hiányzásuk van. Az V. osztály esetében az első félévi átlagokat, a VI, VII. és VIII. osztályok esetében pedig a tavalyi átlagot kell figyelembe venni. Ezt nem kell kérni, az osztályfőnök javaslata alapján kapják a tanulók. Az összeg minimum havi 200 RON.
 2. Tanulmányi ösztöndíjat azok a tanulók kaphatnak, akiknek a médiája nagyobb mint 7,50, 10-nél kevesebb igazolatlan hiányzásuk van és a családban az egy főre eső jövedelem nem haladja meg a nettó 1524 lejt az utóbbi 3 hónap (október, november, december 2021) átlagát tekintve. A jövedelembe beleszámít minden állandó jellegű jövedelem: fizetés, nyugdíj, gyerekpénz stb. Tehát a kérés mellé igazolást kell hozni az utóbbi 3 hónap nettó jövedelmeiről. Aki kap érdemösztöndíjat az nem jogosult tanulmányi ösztöndíjra, de szociális ösztöndíjra igen. Az iratokat az iskola titkárságára kell leadni január 28-ig. Szükséges iratok: szülők személyije, a gyerekek születési bizonyítványai, nagyobb testvér esetén igazolás arról, hogy kap-e ösztöndíjat, jövedelemigazolások az utóbbi 3 hónapra a nettó jövedelmekről (igazolás a munkahelyről, szelvények nyugdíj, segélyek, gyerekpénz esetén), akinek nincs jövedelme az a pénzügyről kell kérjen igazolást. Az ösztöndíj minimum havi 150 RON.
 3. Szociális ösztöndíjat kaphatnak:
  • az alacsony jövedelmű családok gyerekei, ahol az egy főre eső jövedelem nem haladja meg a nettó minimálbér 50 %-át, ami jelenleg 762 RON
  • az árva gyerekek, illetve azok a gyerekek, akiket a szülő egyedül nevel, (nem függ a jövedelemtől)
  • a krónikus betegek, (nem függ a jövedelemtől)
  • az ingázó tanulók, ha abban a helységben, ahol laknak nincs olyan iskola pl. V-VIII osztály vagy középiskola, ahova járjanak. (tisztáznunk kell, hogy akkor is jár-e, ha községen belül ingázik a tanuló és az iskolabusz ingyenesen szállítja, még pontosítunk)

A szociális ösztöndíjat kérni kell, egy kérés kitöltésével és az igazoló iratok letételével. Ezt rendszerint tanév elején, vagyis szeptemberben lehet megtenni, de az idén elfogadunk kéréseket a második félév elején is. Leadási határidő ugyancsak január 28. Szükséges iratok: szülők személyi iratai, a gyerekek születési bizonyítványai, a kritérium teljesítését igazoló iratok (orvosi papírok, válási papírok stb.).

A szociális ösztöndíj összege minimum havi 200 RON.


Érdeklődni lehet az iskola titkárságán vagy az osztályok Messenger csoportjaiban az osztályfőnököktől.

Az ösztöndíjak száma a költségvetés függvénye, amit jelenleg még nem ismerünk. Az érdem és a tanulmányi ösztöndíjakra az állami költségvetésből utalnak ki pénzt, a szociális ösztöndíjakra a helyi önkormányzat utalja a pénzt. Tehát a döntés a leadott kérések és a kiutalt költségvetéstől függ.

A lényeg, hogy aki jogosult valamelyik kategóriában, az január 28-ig szerezze be a papírokat és adja le az iratcsomót az iskola titkárságára!

Tisztelettel, Bálint Hajnal

Hirdetés