Időkapszulába csomagolták a jelent Nagygalambfalván – VIDEÓ

0
989
Időkapszula kerül a nagygalambfalvi református templomtorony gömbjébe
Időkapszula kerül a nagygalambfalvi református templomtorony gömbjébe / Fotó: Mihálydeák Antal
Hirdetés

Történelmi momentum, helyzetjelentés az utókornak. Időkapszula kerül a nagygalambfalvi református templomtorony gömbjébe. A tartalmáról és a folyamatról Kányádi György Attila Tiszteletes Úr és Major Tamás gondok úr mesélt nekünk.

Milyen információkat hagynak az utókor számára?

Kányádi György Attila Tiszteletes Úr: Az időkapszulában próbáltunk egy folyamatot bemutatni az egyházközség történetéből.

Alapul szolgált Kádár Dénesnek az 1904-ben írt monográfiája. Azt vettem alapul és akkor elkísérve a trianon utáni időszakban, a kommunista időszakban, átvészelt életét az egyháznak, a faluközösségnek. Azzal is megspékelve, hogy most a lélekszám mennyi, ez lebontva felekezetekre, lebontva lakosságra hogy néz ki. Belekerült az időkapszulába, hogy milyen intézmények vannak a faluban, mint a polgármesteri hivatal, iskola, óvoda és így tovább.

Ez az irat került kézi átmásolásra, átvittem Sándor Irén tanárnőhöz, Őt kértem meg, hogy kézírással másolja át az üzenetet.

Tettek óvintézkedéseket az időkapszula tartalmának megóvására?

Major Tamás gondok úr: Amibe ez a kézírás került az egy spéci alumínium fólia, milár zsáknak hívják, amit nem esz meg majd az idő. Tehát ez olyan, mintha műanyag lenne, de javarészt alumínium, vízhatlan anyag. Még tettünk bele egy 64 gigabájtos adathordozót, ami 80 Celsius-fokig bírja a hőt is és vízhatlan is, úgyhogy reméljük ez túl fogja élni az idők vasfogát. Végül raktunk bele ilyen nedvszívó kis tablettát is, majd lezártuk. Maga a henger az inoxból van, amit Csiszér István készített.

Igeverset gravíroztattak az időkapszulára…

Major Tamás gondok úr: Egy igeverset gravíroztattunk az időkapszulára. Mivel a mi templomunk az Úr segítségével épült, ezért vélte ezt az igeverset, a Tiszteletes Úr, a legjobb választásnak:

Ha az Úr nem építi a házat, hiába dolgoznak azon annak építői.

Zsoltár 127, 1
Időkapszula

Időkapszula Ha az ÚR nem építi a házat, hiába dolgoznak azon annak építői. (Zsoltár 127,1)

Közzétette: Nagygalambfalvi Református Egyházközség – 2021. november 25., csütörtök
Hirdetés