NE ÉGESS! – Mit kezdjek a kerti hulladékkal?

0
371
A kerti hulladék égetése egy elterjedt rossz szokás!
A kerti hulladék égetése egy elterjedt rossz szokás!
Hirdetés

Ősszel szokott sor kerülni a kerti hulladék égetésére, azonban tudnunk kell, hogy káros az egészségre, másrészt büntetéssel is járhat.

A kerti hulladék égetése egy elterjedt rossz szokás, és szükség lenne, hogy a gondolkodásunkon változtassunk egy nagyot. Növényi hulladékainkra úgy kellene tekintsünk, mint hasznos tápanyagra, ami a természetes, és ha kikerül a kertünkből, az inkább veszteség, amit mesterséges tápokkal, műtrágyával vagy zacskós virágfölddel kell majd pótolni.

Az égetéssel körzetünk levegőminősége is romlik, egy halom (kb. 100 kg) avar elégetésével annyi PM10 részecske jut a levegőbe, amely kb. 90 millió köbméter levegőt szennyez el. Ez ma egy közepes település teljes légköre egy őszi estén. A nagy szennyezést elsősorban a rossz légellátás, az alacsony égéshőmérséklet és frissen hullott lomb és gallyak magas nedvességtartalma okozza. A keletkező szénmonoxid, PM10 (10 mikrométernél kisebb levegőben lebegő részecskék), szénhidrogének súlyos szív-és érrendszert, tüdőt károsító hatású.

De mit csináljunk akkor a kerti hulladékkal?

Komposztáljunk! A komposztálás során a kertben és a konyhai munka során keletkező anyagokat humuszszerű anyaggá alakítunk át. A keletkező komposzt tiszta, szagmentes. Használható talajjavításra vagy jó minőségű kerti földként ültethetünk bele. Zacskós virágföld helyett kiváló. Komposztálóládát vásárolhatunk vagy házilag is készíthetünk, ami újabb lehetőség hulladékjaink felhasználására.

Mi legyen a beteg, fertőző levelekkel, termésekkel és a dió levelével?

A beteg ágak és levelek komposztálás során sterilizálódnak, ezért ha összegyűjtjük és a saját komposztálónkba helyezzük, akkor helyesen járunk el.

Óvjuk környezetünket!


Nagygalambfalvi Közbirtokosság

Hirdetés