Hirdetés

Közösségi tér, rendezvények, konferenciák, állandó programok színtere épül Kisgalambfalván.

Szabó-Bilibók Attiláról már olvashattatok előző cikkeink egyikében. A napokban újra ellátogattunk hozzá, mert ismét valami rendhagyó dologba vágta a fejszéjét, erről adunk most hírt. Ha kisgalambfalvi vagy biztos láttad, hogy nem messze Attiláéktól nagy munkálatok zajlanak, valami épül, készül. De vajon mi? Erről meséljen nekünk maga az ötletgazda.

Gyerekkori álmukat valósítanák meg Kisgalambfalván
Szabó-Bilibók Attila, az ötletgazda / Fotó: Szőke Zoltán

Honnan jött az ötlet, hogy felújítsátok a szomszédban lévő épületet? 

A szomszédságunkban ott állt egy üres porta, házzal, régi csűrrel és egy nagy kerttel. Ősszel, miután lekaszálták a füvet, gyakran megengedték, hogy átmenjenek az állataink falatozni. Akkor láttuk a feleségemmel, hogy milyen szép nagy telek van itt, nagyon megtetszett nekünk és el is kezdtünk ötletelni, tervezgetni, hogyan lehetne hasznosítani. Ugyanis itt lehetőséget láttunk arra, hogy gyerekkori álmaim egyikét megvalósíthassuk.

Gyerekkori álmukat valósítanák meg Kisgalambfalván
Az akkori állapot / Fotó: hagyatek.ro

Összefonódó szálak: a Hagyaték Alapítványról

Amikor Nagyváradon éltünk, volt egy alapítványunk, ami akkor a Jövőért Alapítvány nevet viselte (új neve: Hagyaték Alapítvány). Ennek keretén belül pályáztunk és rendszeresen szerveztünk népi mesterségeket felkutató programokat Erdély-szerte és az anyaországban egyaránt. Tehát mi kerestük fel a kihalófélben lévő kézműves mesterembereket, hagyományőrzőket, értékmentés céljából.

Ebből adódóan úgy éreztük, hogy kell egy helyszín, ahová el tudna jönni a kézműves mester és hosszú távon akár, tanítani, továbbadni tudná a mesterségét. Ezért gondoltunk arra, hogy újítsuk fel úgy ezt helyszínt, a csűrt és az udvart, hogy multifunkcionális legyen. Először csak a csűrre gondoltunk, olyan épületet szerettünk volna, amelyet az év minden napján igénybe lehet venni. Ezért úgy találtuk ki a tervezőkkel, hogy kívülről egy átlagos csűrnek nézzen ki, de belülről minden korszerű igénynek megfeleljen.

Gyerekkori álmukat valósítanák meg Kisgalambfalván
Látványterv / Fotó: hagyatek.ro

Pontosan miről is van szó…

Jelenleg folyamatban van a közel 100 éves csűr autentikus felújítása, kiállítótér, mosdók, öltözők, valamint multifunkcionális terem kialakítása, mely nyári színpaddá alakítható. Kemenceház felújítása, új kemence építése, melyben pityókás házikenyerek sülhetnek majd, illetve minden finomság, melyet a rendezvényeken lehet felszolgálni.

Jelenleg folyamatban van a közel 100 éves csűr autentikus felújítása
Jelenleg folyamatban van a közel 100 éves csűr autentikus felújítása / Fotó: Szőke Zoltán

A megvásárolt telken található a falu egyik legrégebbi kőháza (több mint 150 éves), mely évről évre romosabb állapotba kerül. Tavaly a tetőszerkezet beomlott, így jelenleg ideiglenes fedél került rá, hogy az épület ne romoljon tovább. Ezt is szeretnénk teljesen autentikusan felújítani, melyben egy tájház kapna helyet, ahol a helyi és Erdély tájegységeinek ruházatai, hagyatékai kerülnének kiállításra.

Gyerekkori álmukat valósítanák meg Kisgalambfalván
A több mint 150 éves kőház / Fotó: Szőke Zoltán

Továbbá tervben van még, az alapítvány jelenlegi irodájaként működő lakóépület felújítása és átalakítása kézműves foglalkozó központtá, ahol a kihalóban lévő mesterségek oktatása folyna, úgy mint: kovács, lószerszám készítés, fonás-szövés, fafaragás. Valamint a közel 4000 négyzetméteres kertben, szabadtéri nézőtér, park, filagóriák, illetve játszótér kialakítása.

Közösségi tér 

Az a célunk, hogy egész évben folyamatosan használatban legyen az épület vagy az udvarnak valamelyik része. Ezért úgy van kitalálva, hogy a gyerekeknek is legyen egy játszótér, illetve az idősebb korosztálynak legyen egy társalgó, vagy kiülő helye, ahol összegyülhetnek és tudnak beszélgetni. Az lenne a cél, hogy a falu és a község mindennapi életének a részévé váljon.

Szeretnénk olyan rendezvényeket is szervezni, mint például Népi mesterségek találkozói, vagy konferenciákat-, szakmai továbbképzéseket tartani. Egy pezsgő életet szeretnénk teremteni ide Kisgalambfalvára. Elsődleges céljaink között szerepelt: a községet is népszerűsíteni. Visszacsalogatni az innen elszármazott fiatalokat, hogy a falu lakossága ne fogyjon, hanem növekedjen.

Egy pezsgő életet szeretnénk teremteni ide Kisgalambfalvára
Egy pezsgő életet szeretnének teremteni ide Kisgalambfalvára / Fotó: Szőke Zoltán

Mire lesz majd lehetőség a csűrben és az udvaron? 

Lehetőség lesz majd kézműves-alkotótáborokat tartani, néptánccsoportok továbbképzéseinek, edzőtáborainak helyszíne lehet majd. Illetve népi zenekarok, zenetanodás képzések próbahelyszíneként is fog tudni üzemelni. Állandó és időszakos népművészeti kiállításokat is tervezünk. A nyári színpad pedig mindenféle előadásnak, koncertnek adhat majd otthont, hiszen közel öt-hatszáz fős nézőközönség férhet el a kertben. Valamint a szomszédban lévő, sérült fiatalokkal foglalkozó Három Galamb Egyesület is rendszeresen tudja majd használni a termeink egyikét. Ugyanakkor sok más régi partnerünkkel is együtt fogunk dolgozni a központ működtetésében.

Itt lesznek a mosdók, zuhanyzók, öltözők és az előkészítő konyha
Itt lesznek a mosdók, zuhanyzók, öltözők és az előkészítő konyha / Fotó: Szőke Zoltán

Hol tartotok most?

Jelenleg az első fázis közepén járunk. Ahhoz, hogy a csűr és környezete teljes kapacitással működhessen, még rengeteg munka vár ránk. Hátra van még a villamoshálózat, a kanalizálás, vízhálózat kiépítése. A mosdók, zuhanyzók, öltözők és az előkészítő konyha kialakítása. A tetőtér egy részében pedig egy galéria kialakítása. Ezzel párhuzamosan a nyílászárók elkészítése és beépítése. Különösen nagy feladat az első csűrkapu mellett, a hátsó nyolc méter széles csűrkapu elkészítése, megépítése. Ennek olyannak kell lennie, hogy azt becsukva, a belső tér zárt, téliesített legyen, ahol rendezvényeket, konferenciákat, táncházat, képzéseket lehet tartani, illetve azt kinyitva a belső tér nyári színpaddá alakul át. Így a nézők a domboldalon elhelyezkedve nézhetik a legkülönbözőbb előadásokat.

Támogatókat keresnek a befejezéshez
Támogatókat keresnek a befejezéshez / Fotó: Szőke Zoltán

Támogatókat keresnek 

A befejezési költségek felénél járunk, ehhez kérnék most támogatást. Egy közösségi tér létjogosultsága abban is rejlik, ha egy közösség összetud fogni, adakozás szempontjából is magáénak érzi és közösségi támogatással valósulhat meg az ötlet.

Hogyan képzelitek el a központ működését?

A pandémia alatt megtapasztalhattuk, hogy az állami intézmények, vagy közintézmények szigorúbb szabályozás alá estek, ellenben a magánkézben lévőkkel. Sokkal könnyebb működtetni egy magán létesítményt, több lehetőségünk maradhat, ha ismét hasonló körülmények lesznek.

Az új csűr a hátsó udvarról nézve
Az új csűr a hátsó udvarról nézve / Fotó: Szőke Zoltán

A központ működtetését másként képzeljük, mint a hasonló intézmények. Nálunk sokfajta tevékenység lesz, ahol egyik a másikat egészíti majd ki. Bízunk benne, hogy a környék lakossága, a helyiek is értékelni és használni fogják.

Hogyan tudnád összefoglalni néhány mondatban, ennek a sokrétű központnak a lényegét?

Egy rendezvényhelyszín, olyan lehetőség, melyet igyekszünk az általunk szervezett programokkal megtölteni. Népművészeti központ, ahol a ránk hagyott örökséget, a népi kultúránkat gyakorolhatjuk, hogy ne hagyományőrzésről beszéljünk, hanem napi szinten éljünk benne.

Népművészeti központ lényege, hogy ne hagyományőrzésről beszéljünk, hanem napi szinten éljünk benne.
Népművészeti központ lényege, hogy ne hagyományőrzésről beszéljünk, hanem napi szinten éljünk benne. / Fotó: Szőke Zoltán

Ha szeretnéd támogatni Te is, ennek a központnak a létrejöttét, akkor itt megteheted: https://www.hagyatek.ro/tamogatom/


Írta és szerkesztette:

Kecseti Tímea és Szőke Zoltán

További képek:

A látványterv:

Hirdetés