Véget ért a Megújuló Kárpát-medence és kerekasztal című konferencia

0
698
Véget ért a Megújuló Kárpát-medence és kerekasztal című konferencia
Véget ért a Megújuló Kárpát-medence és kerekasztal című konferencia
Hirdetés

Helyi gazdaságok meglátogatásával, illetve a Hagyaték Alapítvány befejezés előtt álló közösségi csűrjének meglátogatásával zárult az idei Megújuló Kárpát-medence című konferencia Kisgalambfalván.

Az október 27-29. között lezajlott eseményre több mint 100 regisztrált résztvevő érkezett. Összesen 6 előadó tartott részletes előadást, melyek a Kárpát-medence közös gazdasági, társadalmi és geopolitikai kihívásaira keresték a válaszokat.

Hamvas László a Debreceni Egyetem Közép-Európai Kapcsolatok központjának igazgatója
Hamvas László, a Debreceni Egyetem Közép-Európai Kapcsolatok központjának igazgatója

Rátoni Botond, kisgalambfalvi református lelkész, felemelő nyitó gondolatai után, elsőként Hamvas László a Debreceni Egyetem Közép-Európai Kapcsolatok központjának igazgatója tartott filozofikus előadást Apró képek címmel, mely az élet értelmét, az egyes emberek hivatástudatának összeadása által létrejövő jobb társadalom kialakításának kérdését boncolgatta.

Bedő Imre, a Férfiak Klubjának alapítója
Bedő Imre, a Férfiak Klubjának alapítója

Majd Bedő Imre, a Férfiak Klubjának alapítója Párkapcsolatból Szövetség címmel tartott előadást. Lendületes előadása nemcsak a szövetséghez szükséges szemléletet alakította ki, hanem praktikus útmutatót, gyakorlati kapaszkodókat is adott a vihar- és válságálló férfi-nő szövetség kialakítására. Úgy, hogy a szövetségben levő férfi és nő élvezze is a közös utat, büszke lehessen a szövetségük gyümölcseire és örömmel szorítsák egymás kezét, amikor csak alkalom adódik rá.

Bedő Imre, a Ferfiak Klubja alapítója

A nagyszüleink, dédszüleink társadalmi berendezkedésének példájából kiindulva mutatta be, hogy milyen fontos különbség van egy párkapcsolat és a párkapcsolatból kialakuló szövetség között. Hisz aki szövetségre vágyik, az nem törheti a fejét menekülési útvonalakon, és nem gyávaságból, vagy kényelemből marad benne a kapcsolatban, nem lehet B terve. Mert egy szövetségben nem lehet félig benne lenni. Egy párkapcsolatban nem biztos, hogy egészen átadom magam, de a szövetség másiknak való teljes önátadást jelenti, annak minden bajával, örömével, a jó és kevésbé jó folytonos dinamikájával.

Az első nap lezárásaként a székelykeresztúri Berde Mózes Gimnázium, Vadrózsák tánccsoportja és a Lelkes zenekar adott műsort. Palatkai, sóvidéki, széki és örkői muzsikát és táncokat láthatott-hallhatott a közönség.

Szombaton Dr. Csarnovics István a 3 országra kiterjedő, 2250 fiatal elérését célzó, „Média Detektív Fiataloknak: az álhírek és médiamanipuláció felismerése és kezelése” című projekt eredményeit mutatta be. Melynek kitűzött célja, hogy ifjúságsegítő szakembereket, civil szervezetek munkatársait és pedagógusokat készítsen fel a három országban (Szlovákia, Magyarország, Románia) arra, hogy médiatudatossági képzéseket tartsanak a fiataloknak formális, nem formális és informális keretek között, mely képzés révén megtanítják a fiataloknak az álhírek, az adathalász átverések, a hamis nyereményjátékok és a médiamanipuláció felismerését.

Sfet Ingrid, a nagyváradi Klebelsberg Kuno Szakkollégium projektfelelőse
Sfet Ingrid, a nagyváradi Klebelsberg Kuno Szakkollégium projektfelelőse

Ezt követően Sfet Ingrid, a nagyváradi Klebelsberg Kuno Szakkollégium projektfelelőse, Hogyan látják a fiatalok az Európai Ifjúsági Stratégiát címmel tartott bemutatót. Az előadás célja volt bemutatni az Európai Ifjúsági Stratégiát, ezen belül a Klebelsberg Kuno Szakkollégium projektjét, mely az Európai Ifjúsági Stratégia Új Megközelítésben (eSat) címmel, egy Erasmus program keretében zajlik. A projekt célja, hogy a mostani ifjúsághoz alkalmazkodó módszerrel, avagy eszközzel jusson el az EU Ifjúsági Stratégiának a célja és az ezáltal kínált lehetőségek. Így, használva a vizuális történetmesélés módszerét, a projekt képregény formájában informálja és bátorítja a fiatalságot arra, hogy kihasználják a lehetőségeiket.

Délután Halász Gergely, a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem (MATE), Környezettudományi Doktori Iskola képviseletben Helyi értékekre alapozott térségi gazdaságfejlesztés a Kárpát-medencében címmel tartott egy lélekemelő előadást. A Lakiteleki Népfőiskola 2015-ben indított egy nagyszabású kutatás sorozatot, amelynek célja, hogy feltérképezzék, milyen állapotban van a magyarság az elcsatolt nemzetrészeken. Értékfeltáró kollégiumoknak hívják a kutatásokat, mindent összegyűjtenek, amit a helyi közösségek értéknek tartanak, legyen szó materiális vagy immateriális dolgokról. A kutatás ismertetése egy remek módszertani alap arra, miként lehet a lokális erőforrásainkat összegyűjteni, számba venni, rendszerezni és gondozni. A projekt kezdete óta 30 Kárpát-medencei térséget tártak fel közel 1000 egyetemista bevonásával. 30 megjelent könyv tartalmazza a tapasztalatokat, közérthető, élvezetes, olvasmányos formában.

Utolsó előadóként Katona Csaba, Szilágy Megyei Vidékfejlesztési Kifizetési Ügynökség (AFIR) részéről a fiataloknak szóló Európai Uniós vidékfejlesztési tematikájú pályázatokat mutatta be. Részletes ismertetőt tartva a közeljövőben kiírásra kerülő pályázati lehetőségekről, illetve sok gyakorlati példán keresztül szemléltette, hogyan lehet a helyi egyéni kis ötletből idővel, nagy, akár egy kisebb település fellendülését hozó projektet létrehozni.

A programnap zárásaként kerekasztal beszélgetés keretében dolgozták fel a résztvevők és a meghívottak a rendezvény során elhangzott előadásokat, és közösen a kitörési pontokat keresték a helyi közösség számára. Ezt követően szilágysági borok bemutatója következett, ahol elhangzott, hogy a vidékfejlesztési programok segítségével, hogyan születtek egyre nagyobb és minőségi borokat előállító pincészetek. A kommunizmus alatt megkopott fényű borvidéken, hogyan születnek újra fényesebbnél fényesebb évjáratok, Kárásztelken, Szilágysomlyón, vagy éppen Kémeren.


Szabó-Bilibok Attila, főszervező, Hagyaték Alapítvány

Hirdetés