Automatizálták a harangozást a nagygalambfalvi református templomban

0
717
Automatizálták a harangozást a nagygalambfalvi templomban
Automatizálták a harangozást a nagygalambfalvi templomban / Fotó: Mihálydeák Antal
Hirdetés

Automatizálták a harangozást a nagygalambfalvi református templomban és ennek okán kerestük fel az egyház elöljáróit, hogy avassanak be minket, ebbe a történelmi eseménybe. A folyamatról és a megvalósításról Major Tamás gondok urat kérdeztük.

Miért volt szükség a harangozás automatizálására?

Major Tamás gondnok úr: Mivel az egyházközségünk az idei év októberétől harangozó nélkül maradt, elsősorban kerestük az új harangozót, de mivel hónapokon át nem volt erre jelentkező személy, ezért valamilyen alternatív megoldást kellett kitalálnunk. Akkor jött ez a lehetőség, mivel a torony felújítása zajlik és a toronynak része a harangrendszer is, ezért úgy gondoltuk, hogy automatizáljuk ezzel a felújítással együtt a harangokat is.

Szerettük volna, ha megmarad a kézi harangozás, de erre már sajnos nem volt lehetőség. Ezért azt a megoldást választottuk technikailag, amelyik a legjobban, vagy akár a kézi harangozásnál még szebben szólaltatja meg a harangokat.

Tudni kell, hogy ez kétszer-háromszor is drágább technológia, mint más módszerek. Van ennél olcsóbb megoldás is, de nem lesz ez a hangzás. Lényege az, hogy egy olyan rendszert sikerült megvalósítani, a Pam Audiora harangautomatizáló cég segítségével, amelyben mágnesek mozgatják a harangokat. Ezért nagyon pontosan beállítható az, hogy mennyire húzza ki a harangot mind a két oldalra és nagyon gyorsan le is fékezi, és mindezek mellett megmarad a kötéllel való harangozásnak a lehetősége is.

Könnyen találtak erre a munkálatra kivitelezőt?

Major Tamás gondnok úr: Egy hónapja kezdtünk el ennek egy beszállitót keresni és egy nagyon komoly partnerre találtunk ebben a cégben, aki Olaszországból hoz minden alapanyagot és automatizáláshoz szükséges eszközt. Maga a vállalkozó egy olasz férfi, aki Olaszországban nőtt fel és ott szerelt fel ilyen harangokat, most már itt Romániában él, ide telepedett le és itt is dolgozik. Nem sok református templomnak szerelt ilyen automatizálást, mi vagyunk az első ilyen templom. Bátran ajánljuk más egyházközségeknek is, mert a harang nagyon szépen szól, a programozás nagyon dinamikus.

Mit tud ez az új rendszer?

Major Tamás gondnok úr: Megoldhatók benne a halálesetek lejelzése, a keresztelők és minden olyan egyházi ünnepek amelyek előre beprogramálhatók, mint például a karácsonyi ünnepnapok. Jövő évre teljesen be van programálva, tehát a 2022-es évre az összes bűnbánati Istentisztelet, az összes nagy ünnep mind előre be van programálva. Ami olyan hirtelen jövő, mint a haláleset vagy ehhez hasonló nem várt esemény, azoknak a programjai telefonról is indíthatóak egy applikáción keresztül.

A harmadik harang…

Major Tamás gondnok úr: Megkértük a vállalkozót, hogy a harmadik, legkisebb harangot, amit nem szokott a falu hallani, mert ez nem nagyon szól, csak nagyon ritkán, hogy ezt is helyezzék csapágyakra, mert ezek csak a fán forogtak. Fába vájt, olajozott részben mozogtak, ezért nehézkesebb volt a mozgásuk. Ennek a kivitelezését a cég ajándékba adta számunkra. Így a harmadik harang is nagyon könnyen jár most már.

Lehetőség lesz kézi harangozásra is?

Major Tamás gondnok úr: Nagyon fontos, hogy ha tűzeset van vagy bármi probléma, meghagytuk a köteleket, tehát ugyanúgy lehet húzni kézzel is ilyen esetben.

Ha jól tudjuk, akkor bizonyos esetekben eltérő módon harangoznak. Beszélne nekünk erről egy kicsit?

Major Tamás gondnok úr: A halálesetek lejelzése az úgy történik, hogy 9-12 óra között megszólal a harang. A férfi halálesetkor először a nagy harang, rá egy negyed órára a kicsi harang, utána megint a nagy harang és végül megszólal délben mind a két harang egyszerre, de úgy, hogy a férfi halottnál 10 másodperccel hamarabb indul a nagy harang. A női halálesetnél fordítva történik, először kezd a kicsi harang, utána a nagy harang, utána ismét a kicsi és utána mind a kettő egyszerre, de úgy, hogy a kicsi pár másodperccel hamarabb szólal meg, mint a nagy. Innen lehet tudni, hogy férfi vagy női halott van a faluban.

Vihar esetén egyszerre szólal meg a két harang. Tűz esetén, ahogy hagyomány volt eddig is, aki a leghamarabb észreveszi a tüzet az félre verheti kézi húzással a harangokat!

A legkisebbik harang eddig csak pap és gondok temetésekor szólalt meg idáig. De most azért van nyugalmi állapotban, mert ha valamelyik harang károsul akkor majd a kisharang fogja helyettesíteni. Úgy alkották meg a rendszert, hogy elő van készítve az automatika a harmadik harang mozgatásához, igaz, jelenleg nincs megvéve hozzá a motor. De ha majd egy másik korszakban egyszerre szeretnék használni mind a három harangot, akkor erre a rendszer fel van készítve. Emiatt egy kicsit drágább volt, de a pályázat miatt ez belefért még a költségvetésbe.

Elégedettek a végeredménnyel?

Major Tamás gondnok úr: Az, hogy ez ilyen rövid időn belül megvalósult, azért nagyon hálásak vagyunk az Istennek, mivel úgy vesszük, mint egy ajándék, mert a fellépő problémára azonnal küldött orvoslat és úgy gondolom, hogy hosszú távú befektetés lesz. Tíz év garanciát vállalt a kivitelező cég.

Hirdetés