Többszáz éves jegyzőkönyvek digitalizálása zajlik Nagygalambfalván

0
625
Folyamatban a többszáz éves jegyzőkönyvek digitalizálása Nagygalambfalván
Folyamatban a többszáz éves jegyzőkönyvek digitalizálása Nagygalambfalván / Fotó: Mihálydeák Antal
Hirdetés

Többszáz éves jegyzőkönyvek digitalizálása zajlik a Nagygalambfalvi Református Egyházközségnél. Ottjártunkkor, a nagy munka mellett, Kányádi György Attila Tiszteletes Úrral és Mihálydeák Antal fotóssal beszélgettünk erről a rendhagyó munkáról és annak szépségeiről.

Azt látjuk, hogy nagy munkában vannak, de pontosan mivel is foglalkoznak?

Kányádi György Attila Tiszteletes Úr: Tulajdonképpen ami történik most az az egyházközség régi jegyzőkönyvének a digitalizálása. Szeretnénk mind a mai napig digitalizálni az egyházközségünk jegyzőkönyveit, mert ez az egyház életéről szól, hogy egybe lássuk a múltat és a folyamatokat amíg elérkezünk a jelenbe.

Honnan jött az ötlet?

Kányádi György Attila Tiszteletes Úr: Annak okán került sor a digitalizálásra, hogy reméltük, a templomtoronyban időkapszula van. Nem volt időkapszula a toronyban. Akkor kérdésessé vált, hogy ha most már valamit hagyunk az utókornak, mik legyenek azok amik fontosak a múltból. Fontosabb dolgokat emeltünk ki és akkor jöttem rá, hogy milyen nagyszerű dolog lenne, hogyha azok a jegyzőkönyvekbe elrejtett, nem ismert dolgok, nyilvánosságra kerülnének.

Kerültek elő érdekes történetek a múltból?

Kányádi György Attila Tiszteletes Úr: Legelőször amikor nekifogtam olvasni, akkor találtam ilyen érdekes történeteket, hogy miként volt az asszony-emberek székének az eligazitása, amikor verekedtek a templomban. Vagy a csemeteültetésnél, kimondja a presbitérium, hogy a házasulandó fiatalembert nem szabad megeskesse a pap addig amíg, három darab gyümölcsfát saját kezüleg meg nem tanul beoltani.

Hogyan néz ki ennek a digitalizálásnak a folyamata?

Mihálydeák Antal: Igazából lefényképezzük a jegyzőkönyveket, nagyobb felbontásban, jó minőségben. Két lámpával bevilágítjuk, hogy jó olvasható legyen majd a végeredmény. A fotókat rendszerezzük évszámok szerint, tehát külön mappákba kerülnek jegyzőkönyvenként, hogy legyen kötvethető, kutatható.

Milyen formában lesz elérhető a nyilvánosság számára ez a sok érdekes információ?

Kányádi György Attila Tiszteletes Úr: Ha az Isten éltet és úgy akarja, ebből, mire megyek nyugdíjba, egy olyan átfogó monográfiát szeretnék hagyni az utókornak amiben belátást hagyunk az ifjaknak, hogy milyen volt anno az egyház élete. Érdekes eseményeivel, nehézségeivel egyetemben.

Hirdetés