Lelki feltöltődés szülőnek és gyermeknek egyaránt

0
722
Vasárnapi gyermekistentisztelet Nagygalambfalván
Vasárnapi gyermekistentisztelet Nagygalambfalván
Hirdetés

Községünkben júniustól elindult a vasárnapi gyermek istentisztelet. Az ötletről, és a részletekről Kányádi György Attila Tiszteletes Úr és Major Tamás gondok úr nyilatkozott nekünk.

Honnan jött a gyermek istentisztelet ötlete?

Kányádi György Attila Tiszteletes Úr: Megfogalmazódott a gyülekezet részéről egy olyan igény, hogy azoknak a családoknak, akiknek nagyszülők nincsenek a közelben és nincs kire hagyják a gyerekeiket vasárnap délelőtt és szeretnének istentiszteletre, gyülekezetbe eljönni, milyen lenne, hogyha beindítanánk a felnőtt istentisztelettel párhuzamosan egy gyermek istentiszteletet. Ez nagyobb gyülekezetekben, nagyvárosi gyülekezetekben egy működő dolog.

Így érkezett ez az ötlet és én lelkészként egy jóleső érzéssel nyugtáztam, hogy van ilyen igény is. Megpróbáltunk lépni ennek az érdekében. A nyáron,  július hónap folyamán, sikerült egy Hargita megyei pályázatból, egy gyermek istentiszteleti képzési programot szervezni, amelyen a közösségünkből 15 személy vett részt. Egy 5 napos képzésről volt szó, amit elvégeztek illetve emellett a gyermek istentisztelet tartásához szükséges segédanyagot is kapott a gyülekezet a pályázatból.

Következő lépésként megkerestük a gondnok úrral Fazakas Kányádi Imola vallástanárnőt, hogy a gyermek istentiszteletnek a koordinálását elvállalná-e. Imola ezt szívesen elvállalta, igy ezzel a 14 személy segítségével elindult a gyermekistentisztelet.

Hol zajlik a gyermek istentisztelet? 

Kányádi György Attila Tiszteletes Úr: A gyermek istentisztelet a felnőtt vasárnapi istentisztelettel párhuzamosan, a régi óvoda épületében tartjuk. Örülünk, hogy ilyen módon is igénybe van véve ez a terem, hiszen még a fúvósok, illetve a táncosok, a Zümikék használják próbateremnek. Valamint ősszel pedig, ha a mezőgazdasági munkával végzünk, beindul a nyugdíjas klub programja is, szintén ebben a teremben. Így jó kihasználtságnak örvend a régi óvoda épülete.

Mi a rendje, programja a gyermek istentiszteletnek? 

Major Tamás gondnok úr: A gyerekeket minden vasárnap 10.40-től várjuk a régi óvoda épületébe, így onnan a szülő nyugodtan átér a templomba, az istentiszteletre. 

Itt egy játékos foglalkozás zajlik, ami nagyon kreatív és érdekes. Ez egy olyan biblia foglalkozás, ami nagyon jó alapot ad a gyerekeknek, nem csak bibliaismeretből hanem Isten élményből is. A foglalkozásra három és tizenegy éves kor közötti gyerekeket várunk, de ha valakinek kisebb gyermeke van, mint három éves és ott tud maradni a foglalkozáson, akkor őt is nagyon szívesen látjuk.

Innen aztán a gyerekek az istentisztelet végére jönnek át a templomba és ott a szülőkkel találkozva együtt mennek haza.

Úgy gondoltuk, hogy ez egy szép vasárnapi program lehet minden család számára. Nagyon örülnénk, ha egyre többen jönnének a fiatal családok közül.

Hirdetés