Ezért látsz majd embereket a nagygalambfalvi református templom tetején

0
1370
A Nagygalambfalvi Református Templom felújítása
A Nagygalambfalvi Református Templom felújítása
Hirdetés

Ahogyan már sokaknak feltűnt, nagy munkálatok folynak ismét a nagygalambfalvi református templom körül. A részletekről Kányádi György Attila református lelkészt és Major Tamás gondnokot kérdeztük. Elsőként a Tiszteletes Úr avat be a felújítás részleteibe.

Mikor fogalmazódott meg a templomfelújítás gondolata?

Az Erdélyi Református Egyházkerület a magyar kormányon keresztül folyósított több templomfelújításra anyagi támogatást az elmúlt időszakban. Amikor két-három évvel ezelőtt elhangzott, hogy anyaországi kormánypénzre lesz lehetőség pályázni, akkor először a toronysisak cserére gondoltam, mert azzal még nem volt foglalkozva. Tudom, hogy már kétszer le volt festve a torony idáig, de az alpinisták meg mindig arra panaszkodtak, hogy alul a deszkák megvannak érve és félő, hogy nehogy egyszer beroppanjon.

Mekkora összeget biztosított a magyar állam ezekre a felújítási munkálatokra? 

Sajnos, a tervekkel megcsúsztunk, mert kiadtuk egy mérnöknek aki az első munka után visszalépett. Keresnünk kellett rögtön egy másik tervezőmérnököt. Csak a felújítási terv összértéke 120 ezer lej körüli összeg lett, így már egy jó vaskos dokumentációnk van a felújításra.

November 30-a a határideje a magyar kormánytól elnyert 1 millió lejes támogatásnak, tehát addig van lehetőségünk felhasználni a rendelkezésünkre álló összeget.

A helyi alkalmazottakkal is rendelkező Triga Kft-vel vagyunk szerződésben, ami azért jó, mert galambfalvi szakemberekkel dolgozunk és nekünk is sokkal fontosabb, mintha ezeridegen jönne. Nem mindegy, hogy a szülő falunkban élő református emberek dolgoznak a templomon. Látszik is a munkájukon, az odaállásukon, hogy szívvel és lélekkel végzik el a feladatot.

Jelenleg hol tartanak a munkálatok?

A templomtorony teljes felújítására gondoltunk, de mivel régész szakember nincs, aki jelen kellene legyen akkor amikor a földön dolgoznak a torony testtel, ezért a szerződésbe, a munkálatokba változtatásokat kellett tenni, olyasmiket amihez nem szükségeltetik a régészeti felügyelet és ezért fogtak neki most a várfalnak. Jelenleg a szakemberek a toronysisak cseréjéhez építik az állványt. Aztán meglátjuk, hogy mi fog beleférni a tornyon kívül, ebbe a szűkös határidőbe, mert ha nem sikerül elköltenünk az adott összeget november végéig, akkor sajnos vissza kell utalnunk.

Az egyháznál lévő két megüresedett munkakörröl és az ebből adódó újdonságról, Major Tamás gondnok urat kérdeztük. 

Betöltendő munkakörökről

Újragondoltuk a harangozói és temetőgondozói pozíciónkat. Egy férfi és egy női munkaerőt szeretnénk alkalmazni, ezért nem a helyszínek szerint osztjuk meg a munkát, hanem női és férfi típusú munka szerint.

Tehát a temető gondnoki állás egy férfi karbantartói állás, ami azt jelenti, hogy magába foglal minden olyan keményebb munkálatot ami egy férfinek való: kaszálást, ásást. A harangozói munkakört pedig egy női gondozói állásra formáljuk át, tehát ebbe beletartozik a virágok, a kertek rendben tartása illetve az apróbb női munkálatok, mint például az egyházi ingatlan takarítása.

Újdonságról…

Azt láttuk, hogy maga a harangozás a kulcs ami miatt nem nagyon merik elválalni az emberek ezt a munkakört, mert ott kell lenni pontos időben, télen is, nyáron is, nehéz szabadságot szakítani.

Innen jött az ötlet a harangozás automatizálására, ezért kerestünk meg több céget, akik az ilyen automatizálással foglalkoznak. Mivel itt ez a pályázat és amúgyis a toronnyal foglalkozunk ezért úgy gondoltuk, hogy alkalmas lehet arra ez a pillanat, hogy egy ilyen automata harangozó gépet szerezzünk be. Ebből a legkorszerűbbet választottuk, amelyik applikációról vezérelhető, távolról, akár a temetések alatt telefonról elinditható. Tökéletes hangzást ad, nem befolyásolja a harangnak a hangját, mert egy olyan technológia ami szabadon hagyja mozogni magát a harangot. Tehát, hogy ha nem lesz a harang lefixálva és véletlen egy áramkiesés van vagy bármi ilyesmi akkor lehet akár a kötelekkel is harangozni.

Ez egy drágább technológia, de mivel itt van ez a pályázati lehetőség és amúgy is az a problémánk, hogy rövid a határidőnk és el kell költenünk azt a pénzt, amit kaptunk, így ezt láttuk az egyik leghasznosabbnak. Ez egy 40.000 lej körüli rendszer, csak az, ami a harang automatizálás, de reményeink szerint hosszú évtizedeken át fogja majd szolgálni a falut.


Írta és szerkesztette:

Kecseti Tímea és Szőke Zoltán

Galéria:

Hirdetés