Megújult a református egyház játszótere Nagygalambfalván

0
1347
Megújult a református egyház játszótere Nagygalambfalván
Megújult a református egyház játszótere Nagygalambfalván
Hirdetés

Közmunkával és a polgármesteri hivatal anyagi támogatásával megújult a nagygalambfalvi református egyház tulajdonában lévő, régi óvoda udvarán található játszótér. A felújításról, Kányádi György Attila Tiszteletes Úr és Major Tamás gondok úr nyilatkozott nekünk.

Mikor fogalmazódott meg a játszótér felújításának az ötlete?

Kányádi György Attila Tiszteletes Úr: “Új seprű, jól seper. Új szita szegen függ.” – mondja a közmondás és való igaz, hogy Major Tamásban, az egyházközségünk, egy olyan fiatal, lendületes gondnokot kapott, aki hála Istennek a gyülekezeti életben is nyitott szemmel jár.

Azt vettük észre, hogy a volt óvoda épületének az udvarát a nyári szünidő alatt is rengeteg gyermek használta. Anyukák gyerekeikkel valamint különböző korcsoportú gyermekek mentek a játszótérre és ott töltötték a szabadidejüket.

Az ottlévő óvodásoknak készült játékokat a nagyobbak is sokszor használták, amik idővel elkezdtek tönkre menni. Tamás észrevette ezeket a dolgokat, mert a gyermekeivel Ő is gyakran járt a játszótérre. Így Tőle érkezett az ötlet, hogy fel kellene kicsit “tuningolni” az udvaron lévő játszóteret, a játszóparkot. Olyan dolgokat szeretne, ahol minden korosztály megtalálja a neki megfelelő szórakozási lehetőséget. Ezért a játékpark bővítésére az internetről elleste egy ping-pong asztalnak az elkészítését és Kányádi Bercivel illetve a szülők segítségével sikerült azt is kivitelezni.

Teljesen új elemeket kellett készíteni vagy a régiekből is sikerült megmenteni néhányat?

Major Tamás gondnok úr: A meglévő elemeket igyekeztünk felújítani és megtartani, így újultak meg a lipinkák és a hinták is.

Készült egy új homokozó, amit teljesen új homokkal töltöttünk fel. A ping-pong asztal mellett még egy új elem is elkészült, amit mászkáló, edző alkalmatossággal láttunk el, ahol a gyerekek kimozoghatják magukat.

A régi óvoda udvarán még látható, ha valaki erre jár, egy kis piros házikó, ez az én tulajdonom volt, egy fagyizónak a helye. Mivel úgy láttam jónak, hogy az egyháznak hasznosabb lesz ha oda adományozom, így az egyház számára ajánlottam fel, hogy a gyerekeink játszhassanak benne. Ez alapvetően azért van zárva legtöbbször, hogy ne történjenek rongálások, de a nagyobb eseményeknél nyitva lesz, mint például a biblia héten. Ha a szülők jelzik, hogy szükség van rá, akkor a kulcsot oda tudjuk adni bárkinek, szülői felügyelet mellett, azért, hogy a házikó épségben megmaradjon.

Kik segítettek a felújításban?

Major Tamás gondnok úr: Az egész felújítás, nem az én érdemem, én csak előkészítettem a munkálatokat. Nagyon-nagyon sok önkéntes jött. Az elején egy naposra terveztük a munkát, de sajnos délután eleredt az eső. Nagyon hálásak voltunk, hogy utána nem csak egy napig, hanem hetekig délutánonként visszajártak az emberek és befejezték a munkálatokat. Így újult meg a kerítés, az asszonyok segítségével takarítottuk ki a virágos részeket, a kövezett burkolatot lepucoltuk, gyomtalanítottuk. Rengeteg olyan munkát sikerült elvégezni, ami a közösség hozzájárulása nélkül, nem sikerülhetett volna.

Pénzügyi támogatás is volt?

Major Tamás gondnok úr: A pénzt az alapanyagra, tehát a festékek, deszkák, csavarok amik nem voltak készleten, a polgármesteri hivatal adta, összesen négyezer lejt. Úgy gondoltuk, hogy most ez a legszükségesebb ahová ezt az összeget el tudnánk költeni. Ha ezt a munkálatot kiadtuk volna egy cégnek akkor több tízezer lejből sem tudtunk volna kijönni, akkor meg nem lett volna kész soha, de így a közösség hozzájárulásával nagyon jól sikerült. Azóta látom, hogy mindenki vissza jár.

Mi a terv arra, hogy a felújított játszótéren ne ismétlődjenek meg a rongálások?


Major Tamás gondnok úr: A munkálatok után helyeztünk el egy térfigyelő kamerát azért, hogy megakadályozzuk a rongálásokat és ne legyen olyan probléma, hogy valamit tönkretesznek nagyobbak, nem feltétlen a falubeliek, hanem bárki, és utána ne tudjuk, hogy ki volt, ezért folyamatosan figyeli a területet egy kamera.

Ha valakinek valami ilyen problémája lesz vagy valami incidens történik, akkor vissza tudjuk nézni bármikor. Úgyhogy jelenleg itt tartunk most.

Hirdetés