Lezárult a jelentkezés a jubileumi Kányádi Sándor szavalóversenyre

0
1324
Lezárult a jelentkezés a jubileumi Kányádi Sándor szavalóversenyre
Lezárult a jelentkezés a jubileumi Kányádi Sándor szavalóversenyre / Fotó: Kecseti Tímea
Hirdetés

Lezárult a jelentkezés a XX. “Fától fáig, verstől versig” országos Kányádi Sándor versmondó versenyre, ezért felkerestük a Kányádi Sándor Általános Iskola igazgatónőjét, Bálint Hajnalt és Zsidó Annamáriát, az iskola magyar nyelv és irodalom szakos tanárnőjét, meséljenek nekünk a versenyről, résztvevőkről, zsűrizésről, kulisszatitkokról, illetve a titkos összetevőkről, amelyek elengedhetetlenek egy ilyen méretű esemény lebonyolításához.


Elsőként Zsidó Annamáriát tanárnőt kérdeztük

Zsidó Annamária tanárnő: Már harmadik éve, hogy online szervezzük meg ezt a szavalóversenyt. 2020-ban, a legszigorúbb megszorítások idején az igazgatónőnek volt az ötlete, hogy próbáljuk ki az online teret. Nekünk, pedagógusoknak akadtak kétségeink, de ő kitartott. Nagyon jó ötletnek bizonyult. Várakozáson felüli érdeklődéssel válaszoltak felhívásunkra. Megyeközi versenyként jegyzett a Tanügyminisztérium, de a részvétel országos volt. Még pontosabban: határokon átívelő, ugyanis Nagygalambfalva magyarországi testvértelepüléseiről is neveztek be szavalókat. Elmondhatjuk, hogy igazából a versmondó tanulók és a felkészítő pedagógusok emelték országos rendezvénnyé ezt a versenyt. Ez év szeptemberében elküldtünk a minisztériumba egy kérést, amit jóváhagytak: megkaptuk hivatalosan is az országos rangot.

Milyen nehézségekkel néztek eddig szembe?

Zsidó Annamária tanárnő: Ez már a harmadik online versenyünk, így gördülékenyebben működik minden. Főleg az elsőnél voltak nehézségek, amíg kitapostuk az új utakat.  Mostanra már kialakult egy módszerünk, ennek segítségével hatékonyan együtt tudunk munkálkodni. Úgy próbálunk a modern lehetőségekkel élni, hogy ne tagadjuk meg a hagyományos értékeket. Rengeteget ötletelünk a kollégákkal, évről évre újragondoljuk a szervezést.

Mit lehet tudni az elbírálásról? Kik a zsűritagok? Milyen szempontok szerint fognak dönteni?

Zsidó Annamária tanárnő: Van egy színes, húszfős palettánk. Felkészült, hivatásukban, szakmájukban elismert egyéniségeket szólítottunk meg. Szempont volt, hogy ne csak Hargita megyéből legyenek zsűritagok, hanem más megyékből is hívjunk pedagógusokat, költőket, színművészeket, rádiós szerkesztőket. Nagy örömünkre szolgál, hogy ez évben a Kányádi-verseny fővédnöke László Noémi költő, a Napsugár és Szivárvány gyermekirodalmi lapok főszerkesztője. Megtisztelő, hogy elfogadta felkérésünket. A zsűri elnöke Dáné Szilárd magyar szakos tanfelügyelő (Hargita Megyei Tanfelügyelőség). Nagy Apollónia minisztériumi tanácsos sokat segített a hivatalos ügyintézésben, a zsűri kiemelt tagja, ügyvezető elnöke.

A zsűrizés menete

Zsidó Annamária tanárnő: A zsűritagok megtekintik a szerkesztett videókat. Négyfős csoportban értékelnek. Minden korosztályt külön díjazunk. Előválogatás után a legjobbakról közösen döntenek. Ez egy hosszabb munkafolyamat, április utolsó hete erre van szánva.

A Feleki Miklós-különdíj

Nagygalambfalvi Feleki Miklós színművész

Két éve a nagygalambfalvi iskola különdíjjal is jutalmazott. Ez évben a falu híres színművészéről elneveztük Feleki Miklós-különdíjnak (itt olvashatsz Feleki Miklós színművészről). A szórványból benevezett gyerekek fogják megkapni. Olyan magyarul szavaló versenyzőket is köszönthetünk, akik román tagozatos iskolákból jelentkeztek. Őket bátorítjuk, úgy gondoljuk, ez a díj további részvételre ösztönöz.

A továbbiakban Bálint Hajnal igazgatónőt kérdezzük

Bálint Hajnal igazgatónő: Nagy örömünkre szolgál, hogy ötszázötvenen jelentkeztek idén a versenyre. Sejtettük, hogy ekkora érdeklődés lesz, hiszen az előző években is e körül a létszám körül mozogtunk. Az országos minősítés miatt reméltük, hogy kicsit ugrani fog a szám. Megvallom, arra is gondoltam, hogy az online tér, ami nem természetes közege egy szavalóversenynek, visszafogja a jelentkezési kedvet. Nem ez történt.

Jubileumi kiadás

Bálint Hajnal igazgatónő: A 20. jubileumi kiadás alkalomából egy különkategóriát is meghirdettünk Kányádi szabadon címmel. Arra gondoltunk, hogy bizonyára sok kreatív diák és pedagógus van, aki szeretné megszorítások nélkül elmondani a kedvenc Kányádi-versét. Ha zenei tehetséggel megáldott, akkor elénekelni, hangszeren kísérni, mindezt kisebb vagy nagyobb csoportban. Az ötletet onnan merítettük, hogy tavaly érkezett egy olyan felvétel, melyen két gyerek dramatizálva adott elő egy verset. Akkor nem volt ilyen kategória, így nem versenyezhettek ezzel a videóval. Ők most újra jelentkeztek. Nagyon népszerű lett ez a kategória, nyolcvankilenc csoport jelentkezett be, így ez a legnépesebb kategóriánk. Természetesen az egyéni szavalók is szép számmal jelentkeztek, előkészítőtől nyolcadikig. A legtöbben az előkészítő-4. osztályokból szavalnak.

A jelentkezésekről bővebben...

Bálint Hajnal igazgatónő: Tizenhárom romániai megyéből érkeztek a videók: Arad, Bihar, Brassó, Kolozs, Kovászna, Hunyad, Máramaros, Maros, Szeben, Szilágy, Szatmár, Temes és Hargita megyéből, utóbbiból jelentkeztek a legtöbben.

Külön meg szoktuk hívni a testvértelepüléseink iskoláit is, az idén a mikepércsi Hunyadi János Általános iskolából nyolcan jelentkeztek.
Nagy különlegességnek, újdonságnak számít, hogy az ősszel felvettük a kapcsolatot a kaliforniai Kányádi Sándor hétvégi magyar iskolával. Ők már a költő halála után felvették Kányádi Sándor nevét. Sokat tanácskoztunk, hogy tudnánk ezt a kapcsolatot ápolni, hiszen tíz óra eltolódás van. A testvérkapcsolat első lépéseként ők is beneveztek a versenyre. Írta is a tanárnő, hogy nagy lelkesedéssel jelentkeztek a diákok, hatan neveztek be.

Milyen folyamatok zajlanak most?

Bálint Hajnal igazgatónő: Lezárult a benevezés, a informatikus kollégánk rendezi az adatokat, szerkeszti a videókat. A verseny egyik jellegzetessége, hogy keretet adunk a felvételeknek. Ez a háttérmunka nagyjából két hetet fog igénybe venni. A beérkezett videókat közzétesszük az iskola közösségi oldalán, április végére, május elejére várható. Az elmúlt években nagyon népszerű volt ez a lépés, rengeteg megtekintés, megosztás jelezte az érdeklődést. Maga az eredményhirdetés május 11-én, este 8 órakor lesz egy online videó keretében.

Az idei verseny legnépszerűbb versei

Bálint Hajnal igazgatónő: Az a célunk, hogy minél több gyerek megismerje, mondja a Kányádi-verseket. Ez messzemenően teljesült. Kevésbé ismert verseket is választottak, persze megvannak a népszerű versek idén is. Legtöbben, huszonketten A tavon címűt mondják. Szorosan utána következik a Nyergestető, húsz diák szavalja. A harmadik helyezett a Kicsi faluból való vers, amit tizennyolcan szavalnak.

A támogatók

Bálint Hajnal igazgatónő: Most folynak a tárgyalások, egyeztetünk a támogatókkal. Hargita Megye Tanácsa rendszeresen támogat minket a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközponton keresztül. Hálásak vagyunk a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének, minden évben értékes könyvadománnyal segítenek. Több neves kulturális intézménnyel partneri kapcsolatot ápolunk. A Bethlen Gábor Alap több évben is támogatott, a napokban a Communitas Alapítványhoz nyújtottuk be pályázatunkat. Reméljük, hogy az anyagi forrás adott lesz ez évben is. Azt tapasztaltuk, hogy nagyon sok nyitott, adakozó jó ember él körülöttünk.

Új arculat

Bálint Hajnal igazgatónő: Új arculatot szerkesztettünk, mely Kányádi Sándor Fától fáig című versét idézi. Bízunk benne, hogy a jubileum évében is értékes könyvcsomagokat tudunk összeállítani a díjazottaknak. Galambfalva község önkormányzata, a polgármester úr rengeteget segít abban, hogy új támogatókat vonjunk be. Teljes vállszélességgel kiáll a versmondó verseny mellett.

Mi az, ami miatt Ön, mint lelke a versenynek, nem tudja elengedi ennek az eseménynek a kezét? Mi az, ami évről évre lelkesíti Önt a megszervezésben?

Bálint Hajnal igazgatónő: A gyerekek tehetsége, bátorsága, tiszta hangja, a sok pozitív visszajelzés lelkesít bennünket, ösztönöz a folytatásra, egyre magasabb szinten. Úgy gondolom, hogy ezekért a pillanatokért érdemes folytatni, ez az, ami évről évre új lendületet ad mindannyiunknak.

Aki idén lemaradt, ne szomorkodjon, hiszen jövőre újult erőkkel, meglepetésekkel várják a Kányádi-versmondókat az egész országból.


Írta és szerkesztette:

Kecseti Tímea és Szőke Zoltán

Hirdetés